Vrienden, familie, kennissen en mensen die zo zot zijn om dit te lezen.
Deze blog heeft als doel mijn gedachten op een rij te houden over wat ik nu al heb gedaan en wat ik nog wil gaan doen. Zoals jullie zullen gaan merken, ben ik helemaal geen schrijver en liggen daar mijn ambities ook helemaal niet. Voor zij die toch nog geinteresseerd genoeg zijn om verder te lezen en eventueel mijn idee willen “fine tunen”: doe gerust!
Ergens in september mocht ik een idee gaan “pitchen” voor een beperkt publiek van 3 personen.
Als mijn idee goed was, dan kon ik meedoen aan een traject dat “Wingmen-college” heet, het geesteskind van Ann Simons, wat eigenlijk een samenwerking is tussen de UHasselt en Cronos.
Wel op die septemberavond vertelde ik mijn publiek het volgende idee (veel korter samengevat nu, want anders stop je gegarandeerd met lezen 🙂 ) :
Een kopie van de Nationale Loterij, maar dan op gemeentelijk niveau. De winnaar krijgt een veelvoud van zijn geld, de verliezer krijgt nog altijd “een token”. Met die token kan de deelnemer een lokaal goed doel gaan ondersteunen. Die goede doelen worden aangebracht door de inwoners van de gemeente en moeten praktisch zijn (als enige voorwaarden). “Het bestrijden van armoede” is dus te vaag, maar “1000 warme maaltijden” zou wel kunnen. (hierover meer in een andere post of bel/schrijf me 🙂 )
Top idee! Mijn publiek had enkel de vraag wat de wetgeving hierrond was. Mijn stappen die ik daarin heb gezet wil ik nu op een rij zetten in de rest van deze post (is dat de correcte term voor een artikel in een blog? 😀 )
Het idee zit al een tijdje in mijn hoofd en ik had er eerder al contact voor opgenomen met de kansspelcomissie. Het antwoord wat je van hen krijgt is telkens hetzelfde: “Als het gaat om een loterij is de Kansspelcommissie zoals gezegd niet bevoegd. Als u dit wil organiseren op niveau van de gemeente, moet u daarvoor toelating hebben van de burgemeester en het schepencollege van de gemeente in kwestie”.
Verder vind je ook vrij snel een wet, die van 31/12/1851. Die eigenlijk hetzelfde zegt, maar nog enkele voorwaarden, zoals “voor een goed doel zijn” of “de nijverheid bevorderen”. In principe nog allemaal ok, denk ik dan.
In dezelfde wettekst staat ook iets van: “Indien de uitgifte van de loten enkel in de gemeente gedaan wordt”.
Doeme! Wat is “in de gemeente?” Want ik zou het via een app willen regelen, zodat de kosten gedrukt worden tov andere loterijen die comissies moeten betalen aan krantenwinkels bijvoorbeeld.
En zijn er voor de rest geen regels over hoe ik de trekkingen doe? Moet er geen onafhankelijke waarnemer ofzo zijn? Hoe weet ik dat dit alle wetten zijn?
Nog een paar mails gestuurd naar de kansspelcomissie die hun gekend antwoord altijd terugsturen. Tot ik dacht: “Kom ik bel die mannen en ik leg het hen uit”. Daar kreeg ik een ander antwoord: “Tombola’s en lotterijen moet je regelen met de FOD binnenlandse zaken”.
Ok, nu zijn we vertrokken! We bellen die mensen en die lossen alles op voor ons. Heel vriendelijke meneer aan de telefoon die wel denkt dat ik een verenigingsman ben die te bezorgd is over de wetgeving en me zegt dat voor tombola’s ik bepaalde regels moet naleven. Aangezien ik geld wil uitkeren aan winnaars begin ik me de vraag te stellen: “wat is de wettelijke term eigenlijk van wat ik doe? is het een lotterij, is het een kansspel?”
Toch nog even contact opgenomen met Ann om hulp te vragen met mijn zoektocht. Zo bij een bedrijfsjurist terecht gekomen die mij uitlegd dat voor loterijen en tombola’s er strikte wetten bestaan die te moeilijk zijn om binnen te werken: een vzw die 5 jaar bestaat, geen geld uitkeren, … SHIT! Kan ik mijn idee opdoeken? Dat kan toch niet dat we in België niets kunnen ondernemen om gelden samen te leggen en de bevolking te empoweren iets te veranderen in hun eigen gemeente? (DEAD END 1)
“Maar wacht! Die van de kansspelcomissie zeiden via mail dat ik het ook kan regelen met de Burgemeester en zijn schepenen en bij het telefoontje hadden ze het over loterijen en tombola’s, maar is dat het geval wel?”
En één opinie gaat mijn idee niet doen kelderen: we vragen hulp aan goede vrienden die advocaat zijn (of wat de juridische term ook is). Laten we dit SPOOR 1 en SPOOR2 noemen.
Spoor 1
Gebeld naar mijn gemeente: vrijwel direct antwoord (begint mijn geluk te keren?). Ik leg mijn idee uit en wordt doorverbonden (what else? 🙂 ), met het cultuurcentrum…?! Verkeerd doorverbonden. Doen we opnieuw!
Leg mijn verhaal aan de andere medewerker uit en wordt weer doorverbonden. Deze keer zit ik goed. Ik leg weer mijn idee uit, iets langer dat de persoon weet wat de bedoeling is. Dat wordt daar enthousiast onthaald (prachtig!), maar helaas geen succes, want een brief van 03/05/1994 die gestuurd is van de provincie zegt dat loterijen verboden zijn tenzij de provincie het toe laat, aldus Tom (of was het Thomas?) van de dienst sport in mijn gemeente. (onthouden voor later! niet vergeten!) Geen probleem, ik moet dat varkentje wassen bij de provincie!
Dan bellen we toch gewoon even 🙂
Gebeld met de provincie Limburg. 2 keer doorverboven om uiteindelijk nergens te geraken. De collega die ik moet hebben, mevrouw Van den bos, zit in vergadering. Ik laat haar mijn nummer achter, ze zal me bellen. (Ik verwacht van niet, maar ik heb haar naam (ik word slimmer zowaar).
TO BE CONTINUED
Spoor 2
Ik heb 2 vrienden waar ik meer info aan heb gevraagd. Het vervelende is wel dat ik zelf ondertussen ook vanalles aan het uitzoeken ben, dus dat zij gaan achterlopen met de info die ik heb. Aangezien ze druk bezig zijn met hun werk en ze dit (dat neem ik toch aan) gratis doen voor mij.
Vriend 1: mail gestuurd met de info van de wet die ik heb gevonden en de mail die ik kreeg van kansspelcomissie.
Vriend 2: berichtje gestuurd, was op de hoogte en ging de wetten er eens op naslaan.
Naar de toekomst heb ik nog opties om andere mensen te vragen, maar die ken ik minder goed.
dus ook TO BE CONTINUED
Als laatste kwam ik ook nog uit op een website . Hoewel hun artikel mij geen meter vooruit helpt dacht ik toch eens te bellen naar de heren en dames van “De Juristen”. Vooral één zin sprak mij aan: “ondernemer eerst, daarna jurist”. My kind of people 🙂 Direct iemand aan de telefoon, direct doorverbonden. Héél wat vragen kunnen stellen, maar zij zeggen dat een loterij eigenlijk een kansspel is, dus dat ik terug naar de kansspelcomissie moet.
Ik leg hen uit dat ik daar telkens hetzelfde antwoord krijg, maar misschien moet ik ze eens bellen met de vraag wat de Nationale loterij voor hen is? Als dat een kansspel is, dan moet ik een vergunning aanvragen bij hun.
Wat heb ik geleerd?
- Gemakkelijk loopt dat hier niet, maar zoveel te meer horden ik tegenkom, zoveel te minder kans ik heb dat iemand anders hetzelfde doet. (Deze blog maakt het andere wel een stuk makkelijker natuurlijk)
- Zeggen dat ik een idee uitwerk in naam van een samenwerking tussen Cronos en UHasselt werkt goed aan telefoon, dat opent deuren 🙂
- Bellen werkt beter dan mailen (maar dat wist ik eigenlijk al wel)
Wat moet ik zeker nog te weten komen
- Ik moet te weten komen of ik een kansspel organiseer of een loterij. (kansspelcomissie)
- Aan wie moet ik dan toestemming vragen? (afwachten gemeente & provincie en vrienden)
- Wat moet ik allemaal voorzien dat het mag? (afwachten gemeente & provincie en vrienden)
Deadline Januari.